אודות ארגון מנהיגים

החזון

תיקון מערכת החינוך בישראל באמצעות חיזוק שדרת המנהיגות החשובה ביותר שלה, מנהלות ומנהלי בתי הספר!

ארגון מנהיגים פועל לקידום ופיתוח מערכת החינוך הישראלית ומיצובה כמובילה עולמית.​

אנו עושים זאת באמצעות חיבור בין מנהלי ומנהלות בתי הספר, מכלל מערכת החינוך על כל זרמיה, והחברה הישראלית על כל גווניה. מנהלות ומנהלים המהווים את שדרת המנהיגות הנדרשת להובלת מערכת החינוך.

כנציגיהם אנו פועלים לגיבוש מדיניות ורתימת שותפים למימושה, מהמגזר הציבורי והחברה האזרחית, במטרה לחזק את האוטונומיה הניהולית הנדרשת להצלחת מערכת החינוך כולה.

מי אנחנו?

ארגון המנהלות והמנהלים הראשון והיחיד בישראל, אשר חותר לשיפור פני מערכת החינוך כולה, דרך חיזוק מעמדם, מוגנותם ותנאי העסקתם של כלל המנהלים בישראל.

ארגון ארצי חדש וצומח המונה כ- 1700 מנהלים מכל המגזרים והזרמים בחינוך היסודי והעל יסודי, הרגיל והמיוחד.

מה אנחנו עושים?

מארגנים מאות מנהלות ומנהלים כדי לקדם יחד את מצב מערכת החינוך, על כל גווניה.

מקדמים מדיניות בעבודה ישירה מול משרדי החינוך והאוצר, ועדות הכנסת והשלטון המקומי.

נוכחים בתקשורת, בכל זירה אפשרית – ברדיו, בעיתון, בטלויזיה, בדיגיטאל וברשתות החברתיות.

מובילים קמפיינים, מיזמים, מחאות ופעולות המוניות של מנהלות ומנהלים בכל רחבי הארץ.

מה כבר השגנו?
על מה השפענו?

  • פרק נפרד ותוספות תקציב ניכרות עבור מנהלי בתי הספר בהסכמי עוז לתמורה החדשים
  • מחוייבות השלטון המקומי לביטוח מנהלים.
  • תיקונים נדרשים בגפ"ן ובחינוך המיוחד.
  • קשב של מקבלי החלטות וציבור רחב לצרכי מנהלים.
  • סיוע פרטני ומשפטי לעשרות מנהלים במשבר.
מהערוץ שלנו
"מנהל נושא בכל האחריות. מגיע לו שיקבל גם בהתאם"
"מנהל נושא בכל האחריות. מגיע לו שיקבל גם בהתאם"
למה בחרתי להיות מנהל/ת...
למה בחרתי להיות מנהל/ת...
להיות מנהל/ת - חלומות מול מציאות.
להיות מנהל/ת - חלומות מול מציאות.
מה המנהלים עושים ב"חופשת" הקיץ? מוזמנים לצפות ולגלות...
מה המנהלים עושים ב"חופשת" הקיץ? מוזמנים לצפות ולגלות...

שאלות ותשובות

מתוך הבנה שמנהלי בתי הספר הם השדרה הקריטית ליצירת מערכת חינוך מובילה, הצבנו לעצמנו  את שלוש מטרות-העל הבאות:

  1.     מיצוב מעמד מנהלי ומנהלות בתי הספר בישראל כמנהיגי המערכת. כשאנו מדברים על מעמד המנהלים אנו מתכוונים בין היתר ל-
  • גמישות בניהול משאבי בית הספר
  • גמישות בניהול כוח האדם בצוות בית הספר (הגדלת היכולת של מנהלים לקלוט ולתגמל אנשי צוות איכותיים, כמו גם להיפרד מאנשי צוות שאינם מתאימים)
  • נוכחות משמעותית של נציגי מנהלים נבחרים בכל הוועדות המקצועיות והאסטרטגיות של משרד החינוך
  • הפחתת עומסי וגורמי הפיקוח והדיווח המוטלים על מנהלים 
  1.     דאגה למוגנות מנהלי ומנהלות בתי הספר. כשאנו מדברים על מוגנות אנו מתכוונים בין היתר ל-
  • אסדרת כל תחום הביטוח המקצועי וביטוח נושאי משרה בכירה למנהלים
  • הגבלת היכולת של הורים להתלונן על מנהלים ישירות להנהלת משרד החינוך, לפני שמיצו הליכים עם צוות בית הספר.
  • החרפת ענישה על הורים או תלמידים שתוקפים פיזית או מילולית צוותים חינוכיים ומנהלים בפרט
  1.     שיפור תנאי ההעסקה של מנהלות ומנהלי בתי הספר.
  • בניית טבלאות שכר נפרדות למנהלים מאלו של המורים (מנהל מפסיק להיות "מורה עם גמול ניהול"), שבסיסן ותקרתן גבוהים בהרבה מהמצב היום.
  • שכר ושיפוי הולם לעבודת הקיץ המרובה.
  • חופשה גמישה למנהלים לאורך שנת הלימודים, שלא בזמן החופשות הרשמיות.
  • שינוי משמעותי במעמד המנהלים בהסכמי השכר החדשים בחטיבות העליונות – בחודשי קיץ 2023 הובלנו קמפיין תקשורתי אינטנסיבי במקביל לשורת שיחות רקע והעברת מסרים עם כל הגורמים במשא ומתן (משרד האוצר, משרד החינוך, השלטון המקומי). המאמצים שלנו נשאו פירות משמעותיים ומהסכם השכר החדש, לראשונה בהיסטוריה, ייבנה מודל העסקה חדש עבור המנהלים ובצדו גם עליית שכר משמעותית. הכתבה הזאת מעיתון כלכליסט מתמצתת את הסיפור כולו בקצרה.
  • קמפיינים – הובלנו שלל קמפיינים מתוקשרים בהשתתפות מאות מנהלים ומנהלות מכל האזורים והמגזרים. קמפיין תמיכה במנהל שרכבו הוצת על ידי תלמידים, קמפיין מחאה כלפי סגנון העיצומים של רן ארז והפגיעה הקשה במנהלים, החרמה גורפת של כנס הטמעה ארצי של משרד החינוך למתווה הבגרויות החדש ועוד. 
  • קשרי ממשל – אנו נפגשים תדיר עם שר החינוך ועם מנכ"ל משה"ח, עם חברי הכנסת החברים בוועדת החינוך של הכנסת, לרבות יו"ר הועדה. את כל אלה אנו חושפים לצרכי המנהלים, לבעיות ולהזדמנויות ויוצרים באמצעות הקשרים איתם סדר יום בו המנהלים נוכחים. כמו כן הופענו מתחילת 2023 חמש פעמים בועדת החינוך בנושאים מגוונים (גפ"ן, חנ"מ, בגרויות ועוד) ואנו זוכים בוועדה להקשבה,הערכה וזמן דיבור משמעותי.
  • ניירות עמדה ומדיניות – פרסמנו שלל ניירות עמדה ומדיניות בנושאים השונים המעסיקים את מערכת החינוך ואת המנהלות והמנהלים בפרט. אלו מסמכים אשר נקראים, מוערכים ומצוטטים על ידי הגורמים המרכזיים במערכת החינוך, בשלטון המקומי ובאוצר. 
  • טיפול במנהלים במשבר – טיפלנו בעשרות פניות של מנהלים המצויים במצבי משבר וזקוקים לליווי, סיוע ולעיתים גם תמיכה משפטית.
  • בתיקייה השיתופית והפתוחה לעיון של מנהיגים ניתן למצוא את כל ניירות העמדה שלנו, ובכללם:
    • ניירות עמדה בנושא רפורמת החינוך המיוחד
    • נייר עמדה על שכר המנהלים
    • נייר בנושא מתווה הבגרויות
    • ניירות בנושא רפורמת הגפ"ן
    • נייר עמדה על המחסור במנהלים

הארגון מטפל ועובד, נכון לסתיו 2023 עם כ- 1700 מנהלות ומנהלים (מתוך כ 5300 מנהלים ברחבי הארץ). מאות רבות מתוכם כבר במעמד של חברים מלאים, המשלמים דמי חבר חודשיים.

אנו מעריכים שבין 2024 ל 2026 נוכל להכריז בבטחה על ייציגות גורפת וארצית, אך זה תלוי בכל מנהל ומנהלת שמצטרפים. ככל שיהיו במנהיגים רוב מוצק יותר מקרב מנהלות ומנהלי בתי הספר, יגדל הסיכוי לכך שהייצגות שלנו תוכר על ידי כלל הגורמים ועל ידי בית הדין לעבודה.

ארגון יציג הוא ארגון העובדים בו בחרו העובדים במקום עבודה מסוים, על מנת לייצג אותם באופן רשמי וקבוצתי אל מול המעסיק. זהו הארגון המוסמך לשאת ולתת בשם העובדים, לחתום בשמם על הסכמים קיבוציים ובעת הצורך גם לנהל מאבק עובדים חוקי, אשר במסגרתו יכול הארגון להחליט על שלל צעדים ארגוניים (עיצומים, שביתות וכדומה) כדי להפעיל לחץ על המעסיק לשפר את מצבם ותנאיהם של העובדים. 

בישראל, כדי לזכות ליציגות, ארגון עובדים צריך להחתים אל שורותיו לפחות 30% מהעובדים במקום העבודה ובמקרה בו ישנה תחרות בין ארגונים שונים על ייצוג העובדים, הארגון אליו הצטרפו יותר עובדים (ולא פחות מ 30%) יהיה הארגון היציג. יש לכך שלל סייגים ופסיקות מהעשור האחרון אך זהו העיקרון הבסיסי. 

זה אכן עניין מורכב אך לא בלתי אפשרי. במקרה של מנהיגים האתגר יהיה פיצול של "יחידת המיקוח" אשר אותה מבקשים לייצג. כלומר, כשמרבית המנהלים כבר יהיו חברי מנהיגים, נצטרך לשכנע את המעסיקים השונים (משה"ח, רשויות, רשתות, בעלויות למיניהן) ובעת הצורך גם את בית הדין לעבודה, כי המנהלים אינם "עוד עובדי הוראה", אלא קבוצה מקצועית נפרדת לחלוטין, בעלת מאפיינים וצרכים ייחודיים, אשר זכאית לארגון ייציג משל עצמה, ואשר ללא ארגון נפרד לעולם לא תזכה לייצוג נאות בקרב ארגוני המורים. זה לא מובן מאליו וכפי הנראה לא יינתן בקלות, אך אנו נשענים על חוות דעת משפטיות מפורטות הגורסות כי זה בהחלט ריאלי. 

כבר היום, כאשר מעל שלושים אחוז מהמנהלים נמצאים במנהיגים, יש לנו השפעה גדולה ונוכחות. אנו נספרים ומוערכים בדרגים הבכירים של משה"ח ופעמים רבות מאלצים את המערכת להתחשב במנהלים ולתת את דעתה על מצבם. כעת דמיינו איזו השפעה תהיה לנו כשנהיה ארגון המנהלים היציג, אשר נוכח בכל משא ומתן הנוגע לענייני המנהלים ואשר רשאי להפעיל צעדים ארגוניים, עיצומים וכדומה, כחלק מהמאבק על מעמד, מוגנות ותנאי המנהלים. אלפי מנהלים מתואמים ומאורגנים, במסגרת ארגון מנהלים דמוקרטי, יכולים לשנות את מערכת החינוך הישראלית. אחרי הכל, כדאי לזכור שבית ספר אמנם יכול לתפקד יומיים שלושה ללא מנהל, אך לא הרבה יותר מזה…

את הארגון הקימה קבוצה של מנהלות ומנהלים אמיצים שהחליטו לעשות מעשה, להפסיק להתלונן ולהקים ארגון ייחודי למנהלי בתי ספר, מתוך אמונה שתיקון מצבם ומעמדם של המנהלות והמנהלים הוא המפתח לתיקון מערכת החינוך כולה. לאחר שניסו בכל כוחם להשפיע ולתקן את הבעיות דרך ארגוני המורים הקיימים וזכו לכתף קרה, הבינו המנהלים כי הסיכוי היחיד לשנות הוא באמצעות הקמת ארגון מנהלים גדול, מגוון ומייצג, עבור כל שלבי החינוך, כל המגזרים וכל המחוזות. 

חברי הארגון הם העומדים מאחורי הארגון ולא אף אחד אחר. כמה קרנות פילנתרופיות השתכנעו בחשיבות הארגון ונתנו לו דחיפה אך הן אינן משפיעות על סדר היום ואינן מיוצגות במוסדות הארגון. 

בעיקר חברי הארגון, המנהלים והמנהלות המשלמים דמי חבר חודשיים. לצד זאת, כאמור, גם קרנות פילנתרופיה גדולות שאינן מזוהות פוליטית, אלא מעוניינות לתרום לתיקון מערכת החינוך הישראלית כולה, מסייעות בשלבי ההקמה. ככל שנמשיך לגדול במספר החברים המשלמים, נוכל להשתחרר לעצמאות מירבית ולהישען על עצמנו ועל חברי הארגון. 

מייסדי הארגון ניסו בכל כוחם להשפיע על ארגוני המורים הוותיקים, ללא הועיל. המסר העקבי שיצא מהנהגות הארגונים היה כי הם קיימים בעיקר עבור המורים. גם מספרית וגם מבנית, המנהלים זכו לייצוג שולי וזניח במסגרת הארגונים ולכן מייסדי מנהיגים הבינו שאין ברירה אלא להקים ארגון מנהלים עצמאי, אשר ידאג למעמדם ולזכויותיהם ובעיקר יראה את טובת כלל מערכת החינוך.

תאי המנהלים בארגוני המורים הם גוף פיקטיבי חסר מעמד פורמאלי במוסדות קבלת ההחלטות.

הם אינם חלק ממקבלי ההחלטות בארגון ולמעשה, לאורך שנים לא צמחה מהם תועלת של ממש עבור המנהלים. נראה כי תפקידם העיקרי של התאים הוא לייצר נראות של התייחסות מובחנת למנהלים. 

לעומת תאי המנהלים, "מנהיגים" הוא ארגון של מנהלי בתי הספר ומטבע הדברים המנהלים הם המובילים אותו, מחליטים על דרכו וצעדיו.

  1. זכות להשפיע על סדר היום של הארגון, להשתלב במוסדותיו ולהשתתף ביוזמות השונות שהארגון מקדם. 
  2. השתתפות בקבוצות הייעוץ והתמיכה הפנים ארגוניות, המהוות מקום רלוונטי ובטוח עבור מנהלות ומנהלים בכל סוגי הדילמות והאתגרים.
  3. ליווי צמוד במצבי משבר וחירום, על ידי מנהלות ומנהלים ותיקים ומנוסים.
  4. ייעוץ משפטי בנושאי זכויות, מוגנות ועוד. בעת הצורך גם ייצוג משפטי (רק עבור חברי מנהיגים אשר משלמים דמי חבר לפחות חצי שנה ברצף).
  5. בעתיד הקרוב אנו מתכננים להתחיל לשלב גם ייעוץ פנסיוני, בודקי שכר וסל כלים מקצועיים נגיש ומסובסד עבור מנהלים בכלל ומנהלים בתחילת דרכם בפרט.

נכון להיום, לא מפסידים דבר. בעתיד, כשנהיה על סף היציגות, נבקש מאלפי המנהלים החברים במנהיגים לבטל את חברותם בארגוני המורים, צעד שיהווה תנאי להכרזת היציגות.

בנוסף, חשוב לזכור ששלל הזכויות של מנהלים, לרבות השי לחגים, מעוגנות בהסכמי עבודה ואינן תלויות בחברות בארגוני המורים. אתם מוזמנים לפנות אלינו להרחבה ופירוט.

ההצטרפות פשוטה מאד, אורכת כשתי דקות של הרשמה במערכת מקוונת ומאובטחת ותשלום דמי חבר בהוראת קבע ע"ס 58 ₪ בחודש (אשר ניתנת לביטול בכל מועד עתידי, באמצעות שליחת מייל פשוט עם בקשה להפסקת הוראת קבע). זה הקישור להצטרפות ישירה

מועדוני הטבות והנחות מצריכים הון עתק וכוח קניה גדול (כמו של ארגוני המורים, חבר ועוד). לכן, מטבע הדברים, נכון להיום אין באפשרותנו להעמיד מועדוני רווחה, הנחות ופנאי עבור החברים, אולם כאשר נוכר כארגון היציג של המנהלים בישראל, נהיה זכאים, מתוקף ההסכמים הקיבוציים, לשיפוי משמעותי מהמדינה כדי להעמיד גם מועדוני רווחה והטבות עבור המנהלים.

תמיד ניתן לפנות אלינו לייעוץ, ליווי ותמיכה. במקרה הצורך, עבור מנהלים שצברו אצלנו 6 חודשים רצופים של תשלום דמי חבר, אנו מעמידים גם סיוע משפטי בסוגיות הנוגעות לתפקודם כמנהלי בתי ספר ואשר אינן בתחום הפלילי.

בימים אלה ובתקופה הקרובה אנחנו מטפלים בכמה תחומים במקביל. אלו מקצתם – 

 

  1. מעורבות ומעמד המנהלים בהסכמי השכר החדשים של עוז לתמורה 
  • לאחר שניהלנו הדברות ישירה מול כל גורמי המשא ומתן, במקביל לקמפיין תקשורתי אינטנסיבי, נהיה מעורבים בתקופה הקרובה גם במאמצי היישום והניסוח של ההסכמים. 

    הדרישות העיקריות שלנו להטמעה בהסכמי השכר הקרובים:
  • כדי למשוך כוחות מצוינים למכרזים, יש להטמיע טבלאות שכר פשוטות, נפרדות, מתגמלות ואטרקטיביות עבור המנהלים.
  • כדי לשמור על תמריץ ברור לשאת בתפקיד ניהול, יש להבטיח ששכר הבסיס של מנהל מתחיל יהיה גבוה משמעותית משכרו של מורה בשיא הותק.
  • כדי לבטא הכרה והערכה לעבודת הקיץ המאומצת של המנהלים, יש לבסס תגמול הולם ומובחן עבור תקופה זו.
  • כדי לאפשר למנהלים הפוגה ורענון לאורך שנת הלימודים, יש לעגן עבורם זכות לחופשה שנתית גמישה בת 14 ימים, אותה יוכלו לממש לאורך שנת הלימודים, כתחליף חלקי למימוש חופשת הקיץ.
  • כדי שמנהלים לא יחיו בחשש ובסיכון מתמיד, יש לחייב ולתקצב הקמתו של ביטוח נושאי משרה בכירה, מקיף וכולל עבור כל מנהל ומנהלת.

 

2. הסדרת ביטוחים מקצועיים עבור מנהלים

  • לאחר שהבאנו להכרה רשמית של מרכז השלטון המקומי בצורך להסדיר את הביטוח המקצועי עבור מנהלי ומנהלות בתי ספר, אנו מתכננים לקדם חקיקה מחייבת בנושא. כבר כעת, צוותו של שר החינוך קיש עומד עמנו בקשר רציף כדי לקדם את הנושא.

 

3. הגדלת הארגון

  • הדרך להשפיע ולתקן את החינוך בישראל עוברת בארגון מנהלים גדול וייציג. לשם כך אנו פועלים במרץ ובתקופה הקרובה נמשיך ברצף של כנסים אזוריים למנהלים מצטרפים ומתעניינים.
  • גיוס משאבים – אנו עובדים אל מול שלל גורמי פילנתרופיה מרכזיים המכירים כבר בהכרח שבארגון מנהלים חזק עבור החינוך בישראל. 

 

4. פיתוח מקצועי למנהלים ותיקים, ליווי והעצמת מנהלים בתחילת דרכם – 

  • אנו מתכננים הקמת תכניות הכשרה חדשות ורלוונטיות, המבוססות על הידע והניסיון האדיר שנצבר בקרב חברי הארגון – מנהלים ותיקים
  • נקים פורום מנטורים של מנהלים ותיקים עבור מנהלים חדשים, מטעם ארגון מנהיגים

 

5. תיקון ושיפור רפורמת החינוך המיוחד – 

  • אנו מכירים בזכות ובצורך של תלמידים בשילוב בכיתות רגילות
  • יחד עם זאת, אנו מובילים מול גורמים שונים את המאבק על תוספת משאבים אשר תמנע שחיקה אדירה בצוותים החינוכיים המשלבים.
  • שתי יושבות הראש של מנהיגים (אביגיל סאמין ואורית גור כהן) משמשות כחברות בועדת שפירא לבחינת רפורמת החינוך המיוחד, אשר התחילה את עבודתה בתחילת יוני 2023

כדי לבנות ארגון מנהלים חזק ומשפיע נחוצים לנו עשרות מנהלות ומנהלים שמובילים ומנהיגים את הפעילות (ברמה האזורית, המגזרית או הנושאית), מאות מנהלים שמעורבים, מעודכנים ומשתפים פעולה ואלפי מנהלות ומנהלים החברים במנהיגים ומשלמים דמי חבר.

ניתן לפנות להנהלת מנהיגים (בכתובת הדוא"ל המודפסת על עמוד זה) ולקבל הכוונה לצורך השתלבות במעגלי העשייה. בכל מקרה, תמיד טוב וחשוב לציין את מנהיגים בפורומים של מנהלים, לוודא שכולם מעודכנים וחשופים לעשייה ובעיקר בעיקר לשכנע באופן אישי את החברות והחברים להצטרף ולא להתבונן מהצד. 

קישור עדכני להצטרפות למנהיגים בתוך שתי דקות:

https://rishum.app/Manhigim

כתובת לשליחת מייל לצוות מנהיגים:

menahalim100@gmail.com

בהצלחה!